Voorziening
Hudsonstraat 179
Rotterdam

Proefpark De Punt

Hudsonstraat 179 Rotterdam Nederland Nederland

De Punt is een terrein van ongeveer 40 bij 400 meter in Rotterdam Delfhaven dat al een paar jaar braak ligt. Creatief Beheer kreeg van de gemeente de opdracht ‘iets leuks en zinvols’ te doen met het terrein. Proefpark de Punt is begonnen in september 2004 en gaat in 2009 haar vijfde jaar in. Het is daarmee het langst lopende Creatief Beheer project.

 

Landleven in de Stad

Creatief Beheer bouwt haar ‘tijdelijke’ parken rond een thema. Voor Proefpark de Punt is dit: ‘Landleven in de Stad’. De opzet is een natuurlijke speel- en recreatiemogelijkheid voor de buurt te creëren. Ieder jaar worden elementen en programma’s toegevoegd, totdat het terrein haar eindbestemming heeft bereikt. Zie de televisieproductie Landleven in de stad 25 min, die een goed beeld schetst van hoe het toegaat op het Proefpark de Punt.

 

De Creatief Beheer Methode

Uitgangspunt bij het beheer van Proefpark de Punt is de Creatief Beheer Methode.

Kenmerkend voor deze aanpak is dat de inrichting van het terrein één geheel vormt met het gebruik en het beheer ervan.

Projectleider, urban farmer, stadsboer Stanley Pashouwers, 30 jaar, is drie dagen per week actief als projectleider op Proefpark De Punt. Stanley: ‘Ik ben hier echt niet alleen bezig met plantjes, moge dat duidelijk zijn! Eigenlijk ik doe alles tegelijk: de boel op orde en draaiende houden, contacten te leggen met bewoners, kinderen, scholen, vrijwilligers, dingen organiseren, en ga maar door. De menselijke maat en het gezonde verstand zijn bij ons het allerbelangrijkst. Het terrein wordt nuttig gebruikt, de bewoners en andere gebruikers hebben er plezier van en het Proefpark draagt bij aan de sfeer in de wijk’.

De aanvankelijke scepsis bij beleidsmakers en bewoners over de aanpak van Creatief Beheer is de afgelopen vijf jaar veranderd in een positieve houding. In de tijd dat Creatief Beheer actief is in Proefpark de Punt heeft er een interessante ontwikkeling plaatsgevonden in de houding van de buurtbewoners ten opzichte van dit stukje buitenruimte.

Stanley: ‘Ik zie steeds opnieuw, in het groot en in het klein, een ontwikkeling van onverschilligheid naar betrokkenheid. Kijk naar de volkstuintjes hier op het terrein. We hebben er zo’n 25. Alles blijft heel, er wordt niet gestolen, het ergste wat er gebeurt is dat er af en iemand met een courgette aan de haal gaat!’

 

De Punt en de buurt

Creatief Beheer wil buurtbewoners zover krijgen dat ze het proefpark op een zorgzame manier opnemen in hun woonomgeving. Stanley constateert: ‘Tot nu toe lukt dat heel goed! De bewoners nemen zelf initiatieven, het Proefpark wordt goed gebruikt door wandelaars, er worden barbecues gehouden en er spelen dagelijks veel kinderen.

In het begin dacht ik bij alles wat ik deed: dit zal wel gauw gesloopt worden, maar het valt mee. Natuurlijk sneuvelt er wel eens iets, maar dan repareer ik het gewoon. En daarna nog een keer en nog een keer. De stelregel is: als je iets drie keer gerepareerd hebt, hoort het bij de wijk en heeft niemand meer de behoefte om het te slopen. Proefpark De Punt bestaat nu vier jaar en je ziet dat de behoefte om de boel te slopen er eigenlijk niet meer is.

Het contact tussen de bewoners onderling loopt ook goed. Natuurlijk blijft iedereen een beetje bij zijn eigen groepje – het loopt niet allemaal door elkaar en ik verwacht ook niet dat dat gaat gebeuren. Maar dat hoeft ook niet. Als iedereen een beetje rekening houdt met elkaar gaat alles prima. Het wordt hier eigenlijk steeds leuker!’

 

Dat is echt geweldig!

Stanley: ‘We hebben hier in vier jaar tijd echt veel gedaan. Waar ik het meest trots op ben? Ik ben trots op alles! Op Japie en Jeannette en alle andere vrijwilligers die hier zo veel doen, op de jongens van de Pameijer die altijd komen helpen, ik ben trots op de zakgeldjongeren die hier hun best doen, ondanks dat ze het niet altijd makkelijk hebben en ga maar doen. En ik geniet van de volkstuintjes waar de mensen zo blij mee zijn, de duiven en de kippen die we op het terrein hebben.

Waar ik ook heel blij van word zijn de educatieve trajecten. Kinderen kunnen hier kennis maken met de natuur, lekker hun handen vuil maken, spelen en leren in een natuurlijke omgeving. Zaadjes zaaien, planten stekken, hekjes bouwen, kuilen graven: alles wat een modern stadskind tenminste één keer in zijn leven gedaan moet hebben!’

 

Meest Kindvriendelijk Project van Nederland

Tastbare bevestiging van het succes van Proefpark de Punt is de bekroning eind 2005 tot 'Meest Kindvriendelijk Project van Nederland' (VNG, Jantje Beton, VROM).

Sindsdien zijn verschillende artikelen verschenen in diverse vakbladen waarin aandacht voor het Proefpark en de methodiek van Creatief Beheer. Zie ook: Creatief Beheer in de media